Teoriden uygulamaya yapay zekânın temelleri: geçmiş, gelecek ve güçlü promptlar
No Thumbnail Available
Date
2024-12
Authors
Pilavcı, Sevim
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Serüven Yayınevi
Abstract
Günümüzün en popüler kavramı haline gelen yapay zeka; aslında 1936 yılında Alan Turing tarafından ortaya atılmıştır. “Makineler düşünebilir mi?” sorusuna cevap vermek isteyen Turing, çalışmasında makineleri ve düşünebilme durumlarını karşıt görüşlere de cevap vererek ayrıntılı olarak açıklamıştır. Yapay zekanın oluşturucusu olarak anılmaktadır (Yılmaz, 2022).
Yapay zeka kavramını tam olarak anlamak için öncelikle temel kavramlar olan zeka, akıl ve düşünme üzerine odaklanmak gerekmektedir. Bu kavramlar, hem insan zihninin işleyişini anlamak hem de makinelerin bu işleyişi taklit etme kapasitesini değerlendirmek açısından önemlidir. Zeka, Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre “insanın düşünme, akıl yürütme, öğrenme, kavramları ve nesneleri zihinde canlandırabilme, objektif gerçekleri algılama, yargılama, sonuç çıkarma, bedeni kontrol edebilme, duyguları doğru algılayabilme, değerlendirebilme, icat edebilme vb. yeteneklerinin ve becerilerinin tamamını” kapsayan bir beceri seti olarak tanımlanmaktadır (TDK, 2024). Yani, zeka insanın çevresiyle etkileşim kurma ve yeni bilgilere uyum sağlama kabiliyetidir. Akıl ise, düşünme ve kavrama gücü olarak tarif edilir; yani, bir durumu analiz etme, karar verme ve doğru yolu bulma yetisidir (TDK, 2024). Her iki kavram da düşünme eylemiyle yakından ilişkilidir; düşünme ise aklın bağımsız olarak kavramları, bağlantıları ve biçimleri ayırt etme yetisi olarak tanımlanır (TDK, 2024).
Description
Keywords
Citation
Pilavcı, S. (2024). Teoriden uygulamaya yapay zekânın temelleri: geçmiş, gelecek ve güçlü promptlar. E. Şengel (Ed.), Teoriden uygulamaya yapay zekânın temelleri: geçmiş, gelecek ve güçlü promptlar içinde (1-8. ss.). Ankara: Serüven Yayınevi.